Även om de flesta mat i Mellanöstern är känd för sin shawerma (vegetarisk kött centrerad rätter) och kebab (traditionella kycklingrätter), finns det också många vegetariska val. Med en stor befolkning av judiska, beduinska, druser och kristna samfund, liksom ett stort antal muslimska minoriteter, äter i personerna i Mellanöstern  helt annorlunda än att äta i västvärlden. För några decennier sedan var vegetarisk mat på modet men som trenden med snabbmat fick fäste på många områden har det nu ersatts av mer hälsomedvetna och miljövänliga rätter. Vegetarianer kan äta sin fyllning utan att känna skuld att vara ”lat” eller beröva oss en stor provsmakning måltid. Många av dessa vegetariska rätter är också kända för att vara friska och bra för dig som inte är något att förbises.

Kryddor och örter för matlagningen

Mellanöstern livsmedel såsom risrätt ”Oriental food från Mellanöstern” erbjuder många alternativ för vegetarianer. Risrätten är en bra utgångspunkt eftersom den oftast görs med ris, aubergine, tomater och en mängd olika kryddor. De grönsaker som används kan omfatta zucchini och squash, som är bra för att lägga till en fin skal till en måltid, även om morötter, potatis och även bönor kan också användas. Denna typ av måltid är också känd för att använda stora mängder salt, särskilt under torrperioden när salt krävs oftast. Men detta betyder inte att en vegetarisk maträtt inte kan vara läcker, i själva verket kan det vara lika välsmakande som en köttig en.

För dem som gillar att använda örter och kryddor i sina måltider, orientalisk mat från Mellanöstern kan avnjutas igen med ett brett utbud av kryddor och örter som används. Använda olika kryddor och örter i någon måltid från denna region kan ge en distinkt smak som är svårt att få från dagens moderna matlagning. Mellanöstern mat behöver inte begränsas till traditionella rätter som många människor väljer att inkludera livsmedel som kebab, shawarma och couscous. Alla dessa är mycket populära. Många är baserade på traditionella arabiska recept, men med ingredienser som finns i hela Mellanöstern och Nordafrika. Kebab är mycket populära och serveras i nästan alla hushåll i arabvärlden med alla traditionella måltider som är beredda att använda dem. Hawala är en annan typ av måltid, som blir allt populärare i hela världen. Den använder begreppet ”wagwa” i Länderna i Mellanöstern där pengar utbyts mellan medlemmar i samhället för att utbyta mat mot någon annan form av service eller välgörenhet. Hawala kan vara mycket specifik för en familj eller för samhället i stort och är inte öppen för alla.