Desserter är en del av en måltid som vanligtvis avslutar en, men det finns mycket mer att göra än så. Desserter består vanligtvis av läckra söta livsmedel som choklad, kakor, godis, frukt, eller ens en dryck som dessert vin eller likör, men i USA och Kanada kan det också bestå av kaffe, godis, nötter, och andra salta saker anses en efterrätt.

Många människor tänker på söta desserter som den traditionella på en stor fest. Det var dock faktiskt inte alltid fallet. Faktum är att ordet ”dessert” är en engelsk term för vad vi anser en söt rätt är idag. Några av dessa sötsaker som ingår i kategorin ”desserter” användes som en dryck, medan andra användes som mat under måltiderna, och desserterna själva användes som en extra behandling för att komplettera huvudrätten.

Bakverk som kakor och tårtor

För många år sedan var de vanligaste desserterna som konsumerades antingen söta bakverk eller kakor. Söta bakverk gjordes dock ofta med ingredienser som ansågs vara för söta. Detta fick många människor att undvika att äta dem, istället för att njuta av dem. Det är inte förvånande då, att i tidigare tider fanns det mycket få söta desserter tillgängliga. Ett exempel på en söt bakverk som folk skulle äta under måltiderna är kanelbullar, som faktiskt var gjorda av jäst som hade jäst i sockersirap. Andra desserter som åts under måltiderna, inklusive kakor och kakor, hade också samma problem. På grund av detta blev söta bakverk mindre populära, tills de så småningom ersattes av kakor som var mindre söta. Faktum är att vissa desserter gjordes även med fruktjuice som sötningsmedel! Söta desserter hade en comeback i den senare delen av 1800-talet, när socker återinfördes i kakor och kex. Detta skapade en efterfrågan på sötsaker som inte uppfylldes under tidigare år. Även om smaken fortfarande var söt, det var ett hälsosammare sötningsmedel som var mindre benägna att orsaka skador på människor. Några av de nya recepten ingår också saker som grädde eller smör och honung som lades till för att söta skålen, snarare än att lägga till socker, vilket gör söta bakverk lite sötare igen.

Idag är söta desserter fortfarande allmänt använda och njöt av alla åldrar. De kan ätas när som helst på dygnet, eller natten. De kan användas som desserter med lunch eller middag, eller ätas på egen hand som snacks, men ofta läggs också till måltider.