Mat och hälsa är ett helt nytt marknadsföringskoncept för att föreslå ett brett spektrum av människors hälsoeffekter utöver den normala hälsosam kost som behövs för god kost. Livsmedel som säljs som mat och hälsoprodukter kan vara en del av en av dessa kategorier, såsom ekologisk mat, naturlig mat, vegetarisk mat eller kosttillskott. Andra ord som används för livsmedel och hälsoprodukter är dietprodukter, kost planer, bantning, livsmedelssubstitut, kombinationer mat, och kosttillskott.

Ordet ”mat” tolkas ofta på flera sätt. Det kan betyda en stor mängd olika livsmedel, det kan betyda specifika typer av livsmedel, eller det kan hänvisa till en kategori av livsmedelsprodukter som faller under den bredare definitionen av livsmedel. Många använder ordet för att ange en måltidsplan. Även om det inte finns någon universell definition av mat, har det oftast något att göra med näringsämnen och näringsvärde. Det finns dock många livsmedelskategorier som används omväxlande. Klassificeringen av livsmedel varierar från person till person, och det finns många andra faktorer som kan påverka klassificeringen av ett livsmedel. Vissa livsmedelskategorier är baserade på ett enda näringsämne och andra baseras på mängden av ett näringsämne som finns i livsmedlet. Det finns några kategorier som omfattar alla kategorier av livsmedel som kan ha hälsofördelar som ett resultat av dess ingredienser. Exempel på mat kategorier är: näringsmässigt balanserad kost, låg kalori dieter, låg natrium dieter, låg kolhydratkost, och kost livsmedel. Dessa kategorier utesluter inte varandra; vissa livsmedel som klassificeras som dieter kan också klassificeras som hälsosamma livsmedel och vice versa.

Vissa kategorier av mat är gjorda för att hjälpa människor gå ner i vikt eller minska risken för vissa sjukdomar. Några exempel på mat kategorier är: låg fetthalt kost, låg kolesterol dieter, fiberrik kost, proteinrik kost, och vegetarisk kost. En dieter kan följa en låg fetthalt, lågt kolesterol, hög fiber, proteinrik kost, till exempel, men detta betyder inte nödvändigtvis att han / hon är en låg kalori dieter. Som ni kanske har gissat, definitionerna av alla dessa termer varierar kraftigt bland vårdpersonal. Även de vanligaste definitionerna av varje term kan debatteras av dem som har olika åsikter i ämnet.

Äta enligt kostcirkeln

Ett annat sätt att kategorisera mat och hälsa är att göra det till en punkt att ge människor med endast de hälsosamma livsmedel som erbjuder det högsta näringsvärdet. Några exempel på hälsosamma livsmedel är: färsk frukt och grönsaker, magert kött, fullkorn, sojaprodukter, och mejeriprodukter. Dessa är alla exempel på mat som bör konsumeras dagligen av de flesta. Det finns ännu mer populära definitioner av mat och hälsa. Du kan slå upp definitionen av dessa termer på nätet och kolla in definitionerna för att se vad var och en inkluderar i ditt eget sammanhang. Definitionen av hälsosam mat är till exempel: allt som produceras av naturen, inklusive de livsmedel som tillverkas av naturresurser, som spannmål och frukt. När du väljer vilken mat du ska konsumera, måste du överväga hur de livsmedel som odlats, var de odlades, hur mycket de kostar att växa, och hur mycket naturresurser (t.ex. vatten) användes. Vissa livsmedel anses vara hälsosam mat när man jämför med andra. Till exempel kommer de flesta människor att äta rött kött och mejeriprodukter, men vissa skulle välja att äta obearbetade livsmedel som frukt och grönsaker.

Mat och hälsa är ofta missförstås av de flesta människor eftersom de inte är entydiga, det finns en hel del förvirring när det gäller definitionen av begreppet. Det bästa sättet att se till att du äter mat som är bra för dig är att göra din forskning och få en god förståelse för vad som anses ”friska” och vad som inte. Hälsa är en viktig del av livet, och äta rätt mat är grunden för det. Äta hälsosamt innebär att ha en balanserad kost och regelbunden fysisk aktivitet; det spelar ingen roll vad din definition av hälsosam mat är.