Läste någonstans en del intressant fakta om svenskarnas förhållande till livsmedlet ägg. Det visar sig att den vanliga svensken äter omkring 210 ägg om året, vilket är relativt lite ägg om man jämför oss med resten av Europa. Trots att vi har, i förhållande till många andra länder inom EU, hårda restriktioner om hållningen av värphöns och det i Sverige är förbjudet att utfodra dem med antibiotika och hormoner för tillväxt och ökad produktivitet. Sverige har också strängare regler när det kommer till krav-markeringen av ägg från höns som lever frigående och på en större yta. Hur det kommer sig tror man beror på att vi lagar allt mindre mat hemma och köper desto mer snabbmat och färdigmat som inte innehåller naturliga ingredienser och istället för ägg ofta andra substitut. Att ägg är en bra och viktig näringskälla är rätt klart men att de innehåller så pass många och bra antioxidanter var nytt för mig. Det visade sig att ägg innehåller E-vitamin, selen och karoten och dessutom C-vitamin och järn. Det är rätt häftigt att man i praktiken kan överleva på endast ägg. Och att ägg håller rätt kylt i kylskåp med den spetsiga delen nedåt i ungefär 2 månader var för mig en nyhet, oftast är äggets hållbarhetstid märkt med 28 dagar men även jag har märkt att de går att äta utan problem efter att utgångsdatumet passerats. Det är rätt enkelt att märka om ett ägg är gammalt, om det luktar märkligt vet man direkt att det inte längre bör ätas och om äggulan börjat bli rinnigt men inte luktar illa vet man att ägget börjar bli gammalt men fortfarande går att äta utan problem. En annan intressant fakta som jag kom över när jag googlade om ägg var att de olika storlekarna på ägg beror på om det är en ung eller gammal höna som värpt ägget. En äldre höna värper som oftast större ägg men skalet på större ägg är ofta tunnare eftersom att hönor avsätter lika mycket kalk till varje ägg vilket gör mindre ägg hårdare och tjockare i skalet och de större tunnare. Det var lite intressant äggfakta.